Ätbart, Bakning

Glutenfri mjölmix (ngf*)

När jag tog beslutet att testa FODMAPlåg diet* för att hantera min IBS var det några saker jag saknade mycket som segt bröd och tunna pannkakor. Det mesta med bakning blev lite för krångligt. Då beslutet att sluta med gluten är ganska stort och kan påverka hälsan negativt såg jag till att läsa på så mycket jag bara kunde och kom fram till att naturligt glutenfritt som bas och ökat intag av grönsaker borde hålla mig på banan. Enklaste glutenfria lösningen är att använda vetestärkelse där allt gluten tvättats bort, men det skulle ju inte fungera för mig så jag fick leta vidare.

Efter lång tid hittade jag ett krångligt recept som gav godkända pannkakor och efter några månader till så dök det upp en färdig mjölblandning som visade sig vara perfekt. Problemet är bara att jag inte hittar det i någon affär längre. Som tur var fanns innehållslistan och med några ungefärliga mängder började jag testa att blanda en egen mjölmix och det är den jag vill dela med mig av nu.

*NGF Naturligt glutenfritt använder jag utifrån att receptet inte inkluderar vete, korn eller råg. Jag använder havre i blandningen vilket kan behöva bytas ut för de som reagerar på havre
*FODMAPs handlar om kolhydrater som inte tas upp så snabbt i tarmarna utan jäser. Att jag skriver ut det med stora bokstäver är för att det är en förkortning av bland annat ett gäng långa kolhydratsgruppnamn. 

Mjölblandning

  • 260 g stärkelse (majsstärkelse eller tapiokastärkelse)
  • 200 g durramjöl
  • 90 g havremjöl
  • 40 g teffmjöl
  • 10 g psylliumfröskal

Sen är det bara att blanda ihop allt så psylliumfröskalen inte hamnar i en klump. Blandningen ger mig en glasburk full.

Pannkakor

2 dl Mjölmix (120 g)

1/2 tsk salt

4 dl mjölk

2 ägg

2 msk smält smör eller margarin

Källa Finax

Kommentera